یکی از محبوب‌ترین و پر مصرف‌ترین صیفی‌جات در بین مردم کشورمان که کشت آن نیز با اقلیم ایران کاملا سازگاری دارد، گوجه فرنگی است. و از جمله بخش‌هایی از کشورمان که کشت این نوع گیاه با استقبال بسیار خوبی همراه بوده است مناطق جنوبی بخصوص بخش خوزستان و اطراف آن است. با توجه به اینکه گیاه گوجه فرنگی نسبت به سرمای هوا بسیار حساس است تشخیص زمان دقیق کشت گوجه فرنگی می‌تواند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد و نقش تعیین کننده‌ای را در عملکرد این محصول، بخصوص در زمانی که قصد دارید کشت انبوه این گیاه را انجام دهید داشته باشد.

در ادامه با خانه بذر همراه شوید

برای کاشت گوجه در خانه می توانید آن را به طور مستقیم در خاک فرو ببرید و یا در یک گلدان بکارید. مهم‌ ترین چیزی که گیاه گوجه فرنگی برای رشد کردن به آن نیاز دارد، دریافت حداقل ۶ تا ۸ ساعت آفتاب در روز است. از طرف دیگر برای کاشت گوجه در خانه باید خاک مناسبی برای آن فراهم کنید. قبل از کاشت گوجه فرنگی بهتر است ابتدا خاک را کمی زیر و رو کنید و مقداری خاک مناسب به آن اضافه نمایید. خاک مورد استفاده برای رشد گوجه فرنگی باید با مقداری کود گیاهی غنی شده باشد و کاملاً زهکشی شود.

روند رشد گوجه فرنگی در مناطق گرمسیری

مراحل رشد گوجه فرنگی در مناطق گرمسیری به چند بخش تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر است:

  • جوانه زدن بذر گوجه فرنگی و رشد اولیه یا رویشی گیاه
  • اتمام روند رویشی گوجه فرنگی و باز شدن گل‌های آن
  • روند شکل گیری میوه و ایجاد شدن گوجه فرنگی
  • میوه دهی گیاه و چیدن اولین میوه‌های گوجه فرنگی

خاک مناسب برای کاشت گوجه فرنگی

گوجه فرنگی در اکثر خاکهای معدنی که ظرفیت نگهداری آب و هوادهی مناسبی دارند و شور نیست به خوبی رشد می کند. خاکهای لومی شنی، مناسب ترین نوع خاک برای گوجه فرنگی میباشند. لایه فوقانی خاک باید نفوذ پذیر باشد.

در خاکهای سنگین رسی، شخم عمیق باعث نفوذ بهتر ریشه می شود.

گوجه فرنگی طیف وسیعی از pH (سطح اسیدیته) متوسط تحمل می کند، اما در خاکهایی با اسیدیته 5/5 الی 6/8 با تامین مناسب مواد مغذی به خوبی رشد می کند.

دما و آب و هوا

گوجه فرنگی محصول فصل گرم است و به آب و هوای گرم و خنک نیاز دارد. این گیاه تحت تأثیر شرایط نامساعد اقلیمی قرار دارد. در دمای 10 تا 30 درجه سانتیگراد با دامنه مطلوب دما 21-24 درجه سانتیگراد به خوبی رشد می کند.

شدت نور محیط بر خوش رنگی میوه تأثیر می گذارد. برای جوانه زنی بذر، رشد گیاهچه، گل و میوه و کیفیت میوه به محدوده آب و هوایی متفاوتی نیاز دارد. دمای زیر 10 درجه سانتیگراد و بالاتر از 38 درجه سانتیگراد بر بافتهای گیاه تأثیر منفی می گذارد و در نتیجه فعالیتهای فیزیولوژیکی را کند می کند. این گیاه در برابر سرما مقاومت نمی کند، به بارندگی کم تا متوسط نیاز دارد و در دمای مناسب عملکرد خوبی دارد. کمبود آب و خشکی طولانی مدت باعث ترک خوردن میوه ها می شود.

آماده سازی زمین

شخم زدن و خاکورزی برای آماده سازی زمین برای محصول جدید ضروری است و ساختار خاک و ظرفیت نگهداری آب را بهبود می بخشد. در مناطقی که آب عامل محدود کننده ای است، شخم زدن باعث صرفه جویی در مصرف آب نیز می شود.

انواع خاکورزی و شخم زدایی زمین پس از برداشت با قرار دادن خاک در معرض آفتاب گرم به کاهش آفات و بیماری های منتقل شونده از خاک کمک می کند. شخم عمیق برای شکستن یک لایه زیرزمینی سخت نفوذ ناپذیر (ظرف شخم)، از بین بردن علف های هرز و رساندن زمین به سطح خوب لازم است.

اگه دنبال این هستی که بزرگترین وارد کننده بذر گوجه فرنگی های کمیاب رو پیدا کنی روی لینک روبرو کلیک کن :  گوجه فرنگی 

کاشت گوجه فرنگی

طول دور ه رشد گیاه گوجه فرنگی حدودا 70 روز است. کاشت گوجه فرنگی به دو صورت انجام می شود، کاشت مستقیم بذر در زمین و کاشت در سینی های نشا.

حداکثر 6 روز طول می کشد تا بذر در خاک جوانه بزند.

مزیت کاشت در سینی های نشا، استفاده از بهینه از زمان است. شما می توانید قبل از شروع فصل سرما نشاها را آماده کنید و با گرم تر شدن زمین و رسیدن ارتفاع نهال ها به 6 الی 10 سانتی متر آن ها را در زمین بکارید. بعد از آبیاری زمین و در مرحله 4 تا 6 برگی بهترین زمان کاشت نشاها در زمین است. فاصله نیم متری بوته ها فاصله مناسبی است.

بنابراین بهترین زمان کاشت گوجه فرنگی گذر از سرما است. توصیه می شود کشت را به نحوی انجام داد که فصول نامساعد در آغاز فصل کشت یا آخر فصل برداشت باشد در ضمن تاریخ کاشت محصول باید به گونه ای باشد که در زمان برداشت محصول قیمت مناسبی در بازار داشته باشد.

آبیاری

گوجه فرنگی در برابر خشکسالی مقاوم نیست و پس از مدت کوتاهی کمبود آب عملکرد گیاه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. آبیاری منظم گیاهان خصوصاً در زمان گلدهی و تشکیل میوه مهم است. مقدار آب مورد نیاز به نوع خاک و آب و هوا (میزان باران، رطوبت و دما) بستگی دارد؛ حدود 20 میلی متر آب در هفته در شرایط خنک، حدود 70 میلی متر در دوره های گرم و خشک مورد نیاز است.

آبیاری منظم (به عنوان مثال 3 بار در هفته) در خاکهای شنی بسیار مهم است. در شرایط خوب یک بار در هفته باید کافی باشد.

گیاه گوجه فرنگی را می توان به سه روش سطحی، بارانی و قطره ای آبیاری نمود. استفاده از سیستم آبیاری قطره ای به ذخیره کردن 30 الی 70 درصد آب کمک می کند و همچنین برای کوددهی محصول بسیار کارساز است.

کوددهی

دو گروه از مواد مغذی کودهای آلی و کودهای شیمیایی محصول وجود دارد؛

کودهای آلی

کودهای دامی، کودهای طیور و کمپوست مناسب هستند. استفاده از کودهای دامی در خاک های شنی مناسب تر از خاک های رسی است. در صورت اسنفاده از کودهای دامی مقدار 12/5 الی 25 تن در در هکتار قابل قبول است. کودهای مرغی بسیار کاربردی تر اند و گیاهان به راحتی مواد مغذی آن را جذب می کنند برای استفاده از کود مرغی می توان آن را با مقدار مساوی ماسه مخلوط نمود در بین ردیف گیاهان پاشید. برخلاف کود حیوانی از کود مرغی می توان در خاک رسی استفاده نمود زیرا چسبنده نیستند. به دلیل داشتن کلسیم بالا برای خاک های اسیدی نیز مناسبند.

کودهای شیمیایی

گوجه فرنگی به خصوص پس از پیوند به فسفر احتیاج دارد. در مرحله رشد محصول بهتر است ازت و پتاس استفاده شود.

در فصل باران از نوع تماسی و در فصل خشک از نوع پاشش استفاده کنید.

هرگز کود شیمیایی را روی گیاهان جوان یا مرطوب پخش نکنید زیرا این کار باعث سوختگی خواهد شد

از اینکه با ما همراه بوده اید از شما سپاسگزاریم 

لطفا از فروشگاه ما هم دیدن بفرمائید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *