شکستگی و آسیب دیدگی بذر موضوعی که این روز ها فکر همه رو درگیر کرده اینه که بذر خوب چه خصوصیاتی داره و فروشگاه معتبر بذر کدام هست ؟
بذر یک گیاه، رویانی است که در یک پوشش خارجی محافظ، محصور شده است. از لحاظ علمی و بیولوژیکی، بذر، تخمک رسیده و باروری می باشد که توانایی رشد و تبدیل شدن به گیاه را خواهد داشت. اما در زمینه ی کشاورزی آن را طور دیگری تعریف می کنند. بذر از این منظر یک میوه ی خشک و ناشکوفا می باشد که دارای تعداد تخمک های متفاوت می باشد.
بذر، یک رابطه زنده بین والدین و نتایج بوده و عامل اصلی انتشار گیاه از یک محیط به محیط دیگر می باشد که سبب تداوم نسل ها می شود. از نظر بیولوژیکی بذر تخمک رسیده و بارور است که قابلیت رشد و تبدیل به یک گیاه کامل را دارد، اما از نظر کشاورزی و زراعت بذر مفهوم وسیع تری دارد. بذر از نظر زراعت یک میوه خشک و نا شکوفا است که می تواند دارای یک، دو یا چند تخمک باشد.
چگونه انواع بذر را بشناسیم؟
خوب بذرها به 3 قست تقسیم بندی می شوند :
- بذر هیبرید
- بذری که تغییری توسط انسان در آن به وجود نیامده باشد
- بذر ارگانیک
1- هیبرید
رقم هیبرید در واقع اشاره به بذرF۱ دارد که از راه مستقیم از تلاقی دو والدی که از نظر ژنتیکی متفاوت هستند، تولید می گردد. در این ارقام، صفات کیفی و مفید هر دو والد با هم ترکیب شده و منتج به پدیده ای به نام نیروی هیبرید (Hybrid vigor ) یا Heterosis (برتری هیبرید نسبت به والدین) می گردد. اینها دانه هایی هستند که جهت تجلی برخی صفات مطلوب از پیوند دو گیاه کاملا متفاوت به وجود آمده اند. استفاده از بذر اصلاح شده و جدید این گیاهان بهترین روش ممکن است.
این بذرها ممکن است گیاهانی تولید کنند که نسبت به بیماری های بیشتری مقاوم گردد، میوه های درشت تری تولید کنند و نحوه برداشت راحت تری داشته باشند. اشکال این نوع بذور این است که بسیاری از ژن های خاص را از دست داده و ممکن است برخی ویژگی های منحصر به فرد مانند طعم، بو و بافت در گیاهان و میوه های حاصل از دانه های هیبرید موجود نباشد. ترکیب ژنتیکی این بذرها پس از یکبار تکثیر به شدت تغییر می کند. بذور جمع آوری شده از گیاهان هیبریدی برای کشت سال بعد مناسب نبوده و ممکن است همان گیاه اولیه را تولید نکنند.
2-بذری که توسط انسان تغییری در ژنتیک آن ایجاد نشده
این بذور نسبت به بذرهای هیبرید دارای طعم و بوی مشخص هستند. بذرهای تولید شده توسط این گیاهان همان گیاهی را تولید میکنند که از آن برداشت شده اند. اگرچه این نوع بذور برخی ویژگی های زراعی که بذرهای هیبرید دارا هستند را ندارد اما این ویژگی ها آنقدر هم مورد نیاز و مطلوب یک باغبان ساده نیستند.
3- ارگانیک
این بذور از گیاهان والدی تولید شده اند که در طول رشد شان هیچگونه آفت کشی استفاده نشده و به صورت ارگانیک پرورش یافته اند. این ها ممکن است به صورت هیبرید یا طبیعی باشند.
در ادامه اگر قصد خرید گل از یک سایت معتبر را داشته باشید روی لینک زیر کلیک کنید
خصوصیات یک بذر خوب کدام است ؟
اولین نشانه های ارزش آن از جرم هزار دانه، بو و رنگ در مجموعه بذر مشخص می شود. همچنین باید کاملا رسیده و مواد غذایی لازم را برای جنین همراه داشته باشد. علائم دیگر بذر خوب را می توان از آزمایش های بعدی تعیین کرد. از جمله عوامل مرغوبیت آن، قوه و قدرت نامیه بذر می باشد که عبارت است از درصد بذرهایی که جوانه زده و سبز می شود. قدرت نامیه و سرعت جوانه زنی بذر را می توان با شمارش درصد بذر های سبز شده در یک مدت زمان معین مثلا ۱۰ تا ۱۵ روز تعیین کرد. تعیین قوه نامیه بسیار ساده است و با وسایلی مثل پارچه مرطوب، کاغذ خشک کن و غیره تعداد معینی مثلا ۱۰ یا ۱۰۰ عدد دانه را در دمای اتاق سبز می کنند و درصد آن را تعیین می نمایند.باید از ارقام مناسب یا هیبرید بوده و دوره رشد گیاه آن مطابق با آب و هوای زراعی و نظامهای کشت و کال محل باشد.
باید خالص باشد (خالص از نظر نوع یا رقم) کیفیت زراعی بالايي داشته باشد (بذرهايي که زود جوانه زده و باعث پرورش نشاهای قوی در شرایط معمولی گردند) دارای پتانسیل محصول خوب باشد، الگوی رشد و رسیدن يكنواخت داشته باشد و هدف کشت و کار را برآورده نماید.
عاری از هرگونه بیماری و اختلالات فیزیولوژیکی ناشی از کمبود مواد غذایی باشد.
هر دانه باید درشت، هم اندازه با سایرین و يكنواخت از نظر شکل، رنگ، ترکیب و وزن باشد. باید پاک بوده و عاری از موادی همچون سنگ ریزه، گرانول های خاک، کاه و مواد چسبنده ای همچون صمغ و شیره میوه باشد.باید عاری از بذور مضری همچون دانه علفهای هرز باشد.
در ادامه از جدیدترین تخفیفات بذرهای خارجی با خبر شوید :
طول عمر بذر چند سال است ؟
با توجه به طول عمر طبیعی و ژنتیکی بذر و همچنین شرایط نگهداری آنها یا بالا بودن کیفیت ، زمان زندگی بذرها با یکدیگر متفاوت است. می توان با فراهم نمودن شرایط نگهداری در سطح کیفی بالا طول عمر را افزایش داد اما بعد از گذراندن طول عمر ژنتیکی نمی توان انتظار بالایی از لحاظ کیفیتی از آن داشت.از لحاظ طول عمر به سه دسته ی زیر تقسیم بندی می شوند: ( بذر چیست )
1.کوتاه عمر بذر گیاهانی چون درختان مناطق معتدل، که به طور معمول بذر ه در بهار می رسد از این دسته به شمار می روند. درختانی نظیر سپیدار و بید از این نوع به حساب می آیند. بذراین نوع گیاهان از چند روز تا حداکثر یک سال زنده خواهند ماند.
2.بذرهای با عمر متوسط این بذور در حدود 2 الی 5 سال عمر خواهند کرد؛ که در شرایط نگهداری ایده آل این عدد به 15 سال نیز خواهد رسید. اغلب درختان سوزنی برگ، گل ها، سبزی ها و غلات با طول عمر متوسط می باشند.
3.بلند عمر طول عمر احداقل 15 الی 20 سال می باشند. این طول عمر خود را مدیون پوسته ی سخت خود می باشند. علف های هرز جزو این دسته قرار می گیرند.
عوامل موثر بر جوانه زنی بذر
پس از کاشت بذر و رفع موانع رشدی مرتبط با خود بذر، نظیر رکود و خفتگی، نوبت به کنترل شرایط محیطی عوامل موثر بر جوانه زنی می رسد. مهم ترین این شرایط محیطی شامل رطوبت، دما، نور و اکسیژن می باشد. پس از رفع خفتگی خود بذر اگر به شرایط محیطی پس از کاشت علی الخصوص دما و نور دقت نشود بذر مجدد دچار خفگی می شود که به آن خفتگی فیزیولوژیکی می گویند.
مهم ترین عوامل محیطی موثر بر جوانه زنی عبارتند از:
اکسیژن
همانطور که می دانیم تمامی گیاهان به غیر از گیاهان آبزی برای بقا مانند سایر موجودات زنده نیاز به اکسیژن دارند.
رطوبت
مدت زمان مناسب برای این کار حدود 8 ساعت است اما اگر بیش از این مدت زمانی بخواهیم را خیس کنیم، باید مرتب آب را عوض کنیم که اکسیژن برسد و دچار خفگی نشوند. حداکثر زمان خیساندن نیز 24 ساعت می باشد.
نور
نور برخلاف تصور عموم برای جوانه زنی برخی گیاهان ضروری و برای برخی بازدارنده می باشد. از جمله بذور گیاهانی که برای جوانه زنی به نور نیاز مبرم دارند می توان به کاهو، کرفس، پامچال و بنفشه آفریقایی اشاره نمود. به همین دلیل این را در عمق خاک قرار نمی دهند. از جمله این گیاهان پیاز، سیر، فولکس، زبان در قفا و گل نیز می باشد. روی این گیاهان را پس از کاشت باید به خوبی پوشاند.
دما
دمای محیط کشت مهم ترین عامل در تعیین زمان کاشت است. دما عامل تاثیرگذار بر میزان و سرعت جوانه زنی می باشد. حفظ تعادل در دما از جمله حساس ترین عملیات حفظ شرایط محیطی می باشد.
چند نکته در هنگام خرید و انتخاب بذر خوب:
۱- قوه نامیه
قوه نامیه در واقع حفظ دوره توانایی جوانه زنی یک دانه است. دانه بعضی از کاکتوس ها در شرایط ایده آل تا چندین سال قدرت سبز شدند دارند ولی بعضی از گونه ها زود قوه نامیه خود را از دست می دهند لذا باید قبل از اقدام به کشت، از قوه نامیه و یا چگونگی توانایی تولید یک بوته جدید توسط آن بذر اطمینان داشت.
۲- خلوص تمیزی
دانه مورد استفاده باید عاری از مواد خارجی اضافی (خاک، کاه و کلش، شن و ماسه و …)آسیب دیدگی و شکستگی و … نداشته باشد .
۳- درصد جوانه زنی
یکی از نکاتی که باید خیلی به آن توجه کرد درصد جوانه زنی دانه ها می باشد، دانه مطلوب کاکتوس ها در شرایط ایده آل کاشت که در آن رطوبت و نور و دما رعایت شود حداقل باید ۸۰ درصد به بالا سبز شوند . برای اطمینان از درصد سبز شدن دانه ها در ابتدا تعدادی کمی از نمونه بذر تهیه کرده و بکارید و بعد از اطمینان از درصد جوانی زنی اقدام به خرید عمده بذر نمایید.
از اینکه در این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم . لطفا برای دوستان خود به اشتراک بگذارید .
بدون دیدگاه