اگر شما هم اهل نگهداری و پررورش گل و گیاه آپارتمانی باشید حتما با پدیده پژمرده شدن گیاهان بعد از جابه جایی گیاه یا تعویض گلدان آشنا هستید. اما علت این پژمرده شدن چیست؟
برای این که از پژمرده شدن گیاهان بعد از تعویض گلدان جلوگیری کنیم چه اقداماتی لازم است انجام دهیم؟
در این مقاله از خانه بذر با علائم شوکه شدن گیاه مثل پژمرده شدن گل بعد از تعویض گلدان و علت توقف رشد گیاه آشنا شده و روش های پیشگیری و درمان شوکه شدن گیاه مثل دادن آب قند به گیاهان را معرفی می کنیم. با ما همراه باشید.
چرا گیاه بعد از جابجایی دچار شوک می شود؟
همه گیاهان بعد از جابه جایی مکان و یا تعویض گلدان دچار شوک می شوند و این مسئله اجتناب ناپذیر است. اما چرا این اتفااق می افتد؟ در جواب باید بگوییم که گیاهان از اساس برای جابه جا شدن ساخته نشده اند. ما با جابه جا کردن آن ها بر خلاف طبیعتشان عمل می کنیم و به همین دلیل گیاه با مشکلاتی روبه رو می شود. هننگام جابه جایی ممکن است ریشه گیاه آسیب دیده و یا کرک های ریز روی ریشه کنده شوند.
این اتفاق باعث می شود که جذب مواد مغذی توسط ریشه از خاک کم شده و گیاه دچار شوک شود. در ادامه به شما علائم شوکه شدن گیاه و پژمرده شدن گل بعد از تعویض گلدان یا جابه جایی را می گوییم.
علائم شوکه شدن گیاه
پژمرده شدن گل بعد از تعویض گلدان یا جابه جایی یکی از اصلی ترین علائم شوکه شدن گیاه است. در این حالت برگ ها حالت پبچ خورده و لوله ای پیدا می کنند و ممکن است حتی زرد شده و بریزند. جابه جایی همچنین می تواند علت توقف رشد گیاه و یا کند شدن رشد باشد. بعد از تعویض گلدان رشد گیاه مدتی کند می شود. ممکن است برگ های جدید کوچکتر شده و شاخه ها خمیده به نظر برسند. این علائم معمولا با آبیاری کافی بعد از کاشت و جابه جایی از بین می روند.
مرحلی که برای جلوگیری از شوکه شدن گیاه باید رعایت شود:
زمانی که می خواهید خاک گیاه تان را تعویض کنید خیلی مراقب ریشه های آن باشید از تکان دادن بیش از حد گیاه جلوگیری کنید . از اینکه ریشه های گیاه در اثر فشار کشیده یا قطع شود جلوگیری کنید.
خاکی که برای کاشت گیاه استفاده میکنیم باید زهکشی خوبی داشته باشد اکثر گیاهان در صورتی که ریشه شان به مدت طولانی در آب غرق باشد، دچار خفگی میشوند چرا که اکسیژن به ریشه نمیرسد
مالچ پاشی احتمال شوکه شدن گیاه را کاهش می دهد. یک لایه ۵ تا ۱۰ سانتی متری از مواد آلی را بر روی قاعده گیاه بریزید. اگر از مالچ غیر آلی مانند ماسه یا سنگریزه استفاده میکنید، پیش از مالچ پاشی در اطراف گیاه فایبر گلاس بریزید
برای کاهش استرس ناشی از شوک شدن گیاه، شاخه و برگ های خشکیده را از گیاه جدا کنید و گیاه را خوب هرس کنید.
مراقب بیماری های قارچی باشید و در صورت مشاهده علائم بیماری قارچی حتما درمان را شروع کنید.
در صورتی که گیاه را در باغچه یا فضای باز میکارید، بهتر است برای چند مدت که به محیط عادت کند سرپناهی برای آن تهیه کنید تا از گزند باد شدید یا آفتاب سوزان در امان باشد تا زمانی که مقاومتر شود
زمان مناسبی را برای انتقال گیاه انتخاب کنید. از جابهجایی گیاه به فضای باز در فصل پاییز اجتناب کنید چرا که سرمای شدید باعث شوکه شدن گیاه میشود.
پیش از جابهجایی گیاه، حدود یک سوم آن را هرس کنید. به خاطر داشته باشید نباید بیش از حد گیاه را هرس کنید چرا که این کار باعث شوکه شدن بیشتر گیاه میشود.