یخرای کاشت بذر از چه خاکی استفاده کنیم؟ این سؤالی است که باید قبل از کاشت و حتی قبل از تهیه بذر از خود بپرسیم.  ادامه با خانه بذر همراه شوید …

در ادامه باید این نکته بررسی شود که بذر از چه نوعی است چراکه ممکن است بذر سبزیجات، بذر صیفی جات یا بذر گیاهان زینتی هرکدام نحوه کاشت متفاوتی داشته باشند حتی در مواردی جنس گلدان هم روی افزودنی‌های لازم خاک مؤثر است.

خاک در کشت مستقیم

کاشت مستقیم بذر یا در زمین اصلی مثل باغ و باغچه صورت می‌گیرد و یا در گلدان. در زمین اصلی طبیعتاً امکان تعویض خاک وجود ندارد و تنها قادریم به خاک مواردی را اضافه کنیم تا ساختار و کیفیت آن بهبود یابد. بذر در خاک‌های بیش از حد رسی و چسبنده امکان پوسیدگی دارد و در خاک‌های بیش از حد شن و ماسه‌ای ممکن است دچار خشکی شود.

بهترین خاک، خاک لومی است که در حد وسط این دو خاک قرار دارد. اگر خاک چسبندگی زیادی داشت و بیش از حد رسی بود می‌توان با اضافه کردن خاک ماسه، ورمی کمپوست یا خاک برگ و حتی کود دامی پوسیده تا حدی خاک را اصلاح کرد که بعضی از این موارد مثل ورمی کمپوست یا کود دامی علاوه بر بافت خاک مواد آلی خاک را هم بالا برده و موجب تقویت آن می‌شوند.

اینکه برای کاشت بذر از چه خاکی استفاده کنیم در نحوه کاشت هم می‌تواند مؤثر باشد.

کاشت غیرمستقیم تنها فرقی که با کاشت مستقیم دارد محل اولیه کاشت و پرورش بذر گیاهان است یعنی انتخاب اینکه برای شروع بذر را در چه بستری بکاریم. معمولاً بذرهایی که در سینی‌های نشاء یا گلدان‌های کوچک در محیط‌های گلخانه‌ای یا خانگی کشت می‌شوند در مراحل اولیه در بسترهایی با امکان حفظ رطوبت بیشتر کاشته می‌شوند تا سریع‌تر جوانه‌زده و راحتتر ریشه بزنند. از جمله این بسترهای کشت می‌توان به پیت ماس و کوکوپیت اشاره کرد که کاربردهای زیادی دارند و بسته به نوع بذر می‌توان مواردی را هم به آن‌ها اضافه کرد.

بعد از جوانه زنی و چند برگی شدن می‌توان گیاهچه را به محل اصلی انتقال داد. درنهایت باقی مراحل کاشت مثل کشت مستقیم صورت می‌گیرد. از این کاشت بیشتر در گلخانه‌ها استفاده می‌شود.

آماده کردن خاک جهت کاشت بذرها

برای کاشت بهتر بذرها بهتر است ابتدا خاک را آبیاری کنیم و بعد بذرها را همانند بذر چمن روی لایه مرطوب بپاشیم.

ابتدا روی زهکشهای گلدان را می پوشانیم ( با استفاده از سفالهای شکسته ) و بعد حدود ۵ سانتی متر از سبوس یا قلوه سنگ جهت زهکشی گلدان استفاده می کنیم.

سبوس باعث سبک بودن گلدان می شود. بر روی سبوس خاک مرغوب از نوع لوم شنی میریزیم که بافت نرم و ریزی دارد که نسبت آن،

یک نسبت ماسه شسته و یک نسبت خاک باغچه است. بعد از ریختن خاکها روی آن را صاف می کنیم.

برای کاشت بهتر بذرها بهتر است ابتدا خاک را آبیاری کنیم و بعد بذرها را همانند بذر چمن روی لایه مرطوب بپاشیم که به این روش نم کاری می گویند.

همچنین می توان از هوموس نیز استفاده نمود که حاوی ۱۰ درصد سبوس، ۵ درصد کود آلی، ۳ درصد مواد ضدعفونی کننده،۳۰ درصد خاک جنگلی، ۱۵ درصد ماسه ریز، ۱۵ درصد خاک برگ، ۱۵ درصدخاک چای می باشد.

محصول : بذر گل

نیازهای اولیه پیش از کاشت بذر گل

کاشت گل نیز مانند هر کار دیگری به رعایت اصول و قواعد خاصی نیاز دارد. در واقع برای آنکه گل های زیبا و شادابی را برداشت کنید، باید نکاتی را مدنظر قرار دهید. بذر را به یکی از روش های مربوطه در باغچه یا گلدان بکارید. در نهایت نور مورد نیاز گیاه را در دسترس آن بگذارید و در فواصل زمانی مشخص گیاه را آبیاری کنید. در ادامه به طور مختصر هر یک از این موارد را شرح می دهیم.

  • انتخاب بذر مرغوب
  •  یکی از نکات مهم آموزش کاشت بذر گل، تهیه بذرهای مرغوب و باکیفیت است. بذرها را باید از لحاظ اندازه، رنگ، بو، یکدستی و تازگی مورد بررسی قرار دهید. اگر تجربه ای در کاشت بذر گل ندارید، توصیه می کنیم بذری را انتخاب کنید که قوه نامیه بالایی داشته و روش کاشت آن آسان است.
  • تهیه خاک و کود مناسب
  • خاکی را انتخاب کنید که نیازهای گیاه را از لحاظ مواد مغذی و رطوبت تامین کند؛ در غیر این صورت بذر جوانه نمی زند و به سرعت از بین می رود. لازم به ذکر است اگر خاک مناسبی را پیدا نکردید، از بسترهای کاشت آماده استفاده کنید.
  • خیساندن بذر
  •  این کار به جوانه زنی سریع تر بذرها کمک می کند. یک روز قبل از کاشت، بذر را در آب ولرم قرار دهید. اگر پس از گذشت 3 ساعت، بذرها به زیر آب نرفتند، قدرت جوانه زنی آن ها پایین است.
  • تهیه گلدان یا سینی نشا
  • در این مرحله با توجه به نوع بذر، شرایط کاشت و سلیقه خود گلدان مناسب یا سینی نشا را برای کاشت بذر انتخاب کنید.

انواع روش‌ های کاشت بذر، کدام بهتر است؟

انواع روش های کاشت بذر در دو دسته قرار می‌گیرید: کاشت مستقیم در گلدان و باغچه، و کاشت غیرمستقیم یا همان نشا کردن. برای تعیین بهترین روش کاشت بذر گل و سبزیجات، باید به چند مورد توجه کنیم:

  • فصل کاشت:
  • اگر در فصول سرد هستیم، بهتر است کاشت بذر صیفی جات و… را به روش غیرمستقیم انجام دهید. یعنی ابتدا باید بذرها را در محیطی گرم و پرنور مثل منزل یا گلخانه نشاء، و بعد از پایان سرما آنها را به مثل باغچه یا باغ منتقل کنید. اما اگر در فصول گرم هستیم، می‌توانید بذرها را مستقیما در گلدان و یا باغچه بکارید.
  • بستر کاشت:
  • اینکه پس از خرید بذر قصد دارید آن را در گلدان و یا باغچه بکارید هم در روش کاشت بذر موثر است. اگر به گلدان فکر می‌کنید، کاشت بذر گل یا بذرهای دیگر را مستقیما انجام دهید. اما اگر می‌خواهید بذرها را در باغچه بکارید، نشاء کردن مناسب‌تر است.

کاشت بذر گل به روش مستقیم

برای کاشت بذر سبزیجات و گل‌ها به روش مستقیم ابتدا باید به دمای محیط توجه کنید. دمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه برای کاشت بذر گلهای بهاری و گیاهان دیگر مناسب است.

روش کاشت بذر در باغچه

  1. کود دامی پوسیده را روی خاک باغچه بریزید، و به عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر زیر و رو کنید تا خوب مخلوط شود.
  2. خاک را تا خیس شدن کامل آن آبیاری کنید.
  3. پس از چند ساعت، بذرها را با فاصله ۱۰ تا ۲۰ سانتی‌متر از یکدیگر در عمق ۲ تا ۳ سانتی‌متری قرار دهید و با خاک بپوشانید.
  4. سپس به آرامی خاک را آبیاری کنید (طوری‌که بذرها جابجا نشود)، و منتظر سبز شدن آنها بمانید.
  5. اجازه ندهید که خاک تا قبل از جوانه‌زنی خاک خشک شود.

چالش اصلی روش کاشت بذر در باغچه غیرقابل کنترل بودن همه شرایط است. به همین خاطر، ممکن است نتیجه مطلوب حاصل نشود.

روش کاشت بذر در گلدان

  1. ابتدا مطمئن شوید که ته گلدان سوراخ‌های زهکشی برای خروج آب اضافی وجود دارد.
  2. حالا به ارتفاع ۴ سانتی‌متر کف گلدان ماسه درشت بریزید؛ و بعد آن را با ترکیب خاکی که گفتیم پر کنید.
  3. خاک را خوب آبیاری کنید تا خاک نشست کند، و آب از ته گلدان خارج شود.
  4. بذرها را در عمق ۲ برابر طول بذر (حدودا ۰٫۵ تا ۱ سانتی‌متر) و به فاصله ۵ تا ۱۰ سانتی‌متر از یکدیگر بکارید.
  5. روی بذرها را با کمپوست پوسیده یا همان ترکیب خاک اصلی بپوشانید.
  6. خاک را به آرامی با اسپری آبیاری کنید تا بذرها جابجا نشود.
  7. مشابه روش کاشت بذر در باغچه، خاک را تا زمان جوانه‌زنی مرطوب نگه دارید و اجازه ندهید که خاک خشک شود.

بذرها باید روزانه 7 تا 8 ساعت نور دریافت کنند، و هر چند روز یکبار (هنگامی‌که سطح آب خشک شد) آبیاری شوند. اگر هوا خیلی گرم نباشد، می‌توانید گلدان را با یک پلاستیک شفاف بپوشانید تا سریع‌تر جوانه بزنند.

مراقبت و نگهداری گیاه پس از کاشت بذرها

پس از آنکه بذرها را در گلدان یا باغچه کاشتید، باید به خوبی از آن ها مراقبت کنید که نتیجه دلخواه حاصل شود. خاک گلدان یا باغچه باید همواره تا زمان جوانه زنی بذرها مرطوب باشد. همچنین بهتر است گلدان را مقابل نور آفتاب قرار دهید که جوانه زنی بذرها تحریک شود. توصیه می کنیم گلدان ها را پشت پنجره های جنوبی بگذارید که نور کافی به گیاه برسد. تقریبا 7 الی 8 ساعت دریافت نور برای بذرها کافی است. البته باغچه های آفتابگیر نیز برای کاشت بذرهای گل مناسب هستند. در آموزش کاشت بذر گل بیان کردیم که باید رطوبت لازم برای گیاه به کمک یک کیسه پلاستیکی فراهم شود؛ اما اگر دما بالای 30 درجه سانتی گراد برود، قارچ ها و باکتری ها رشد می کنند و بذرها به مرور از بین می روند.

از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه شدید از شما متشکریم 

از فروشگاه ما هم بازدید بفرمائید

khanehbazr.ir

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *