بسیار خوشحالیم که خانه بذر را برای مطالعه این مطلب انتخاب کردید. یکی از سبزی های فوق العاده معطر و پر خاصیت که به راحتی و بدون دردسر میتوانید در منزل کاشت و تکثیر کنید نعناست. در این مقاله به آموزش گام به گام کاشت نعناع در خانه (در گلدان و باغچه ) به روش اصولی برای شما عزیزان پرداخته ایم. ما این تضمین را به شما میدهیم که پس از مطالعه دقیق و انجام قدم به قدم تمامی مراحل و نکات ذکر شده،میتوانید لذت کاشت و پرورش گیاه نعناع خوش عطر و بو و ارگانیک خود در منزل تان را تجربه کنید.
پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید…
گیاه شناسی نعناع
نام : نعناع
نام انگلیسی : Mint
خانواده : Lamiaceae
بومی : مناطق معتدل استوایی (اروپا ، استرالیا) نعناع جزء سبزیهای معطر، پرمصرف و پرخاصیت روزانه ماست که بهعنوان یک گیاه دارویی، خشک و تازه آن در آشپزخانه همه ایرانیها یافت میشود. نعنا می تواند به سرعت رشد کرده و گسترش یابد. و امکان رشد ساقه های تازه از ریشه های جدید وجود دارد. فقط کافی است شما یک شاخه نعناع در باغچه یا گلدان بکارید خود گیاه کم کم گسترش خواهد یافت. برگهای نعناع به طول ۳ تا ۵ سانتیمتر، متقابل، نیزهای یا دوکی هستند. شکل برگها بیضی و پهن و کناره ها دندانه دار و به رنگ سبز تیره میباشند. رگبرگها به رنگ آبی و دارای انشعابات متعدد هستند. گلهای نعناع بنفش رنگ بوده و به صورت خوشه های مجتمع دیده میشوند عمرشان کوتاه بوده و مدت کوتاهی پس از ظهور از گیاه جدا میشوند . میوه نعناع نیز کپسولی کوچک و کاشت نعنا در خانه بسیار ساده است و شما میتوانید بهراحتی گلدانی پر از نعنای تازه در آشپزخانه خود داشته باشید. علاوه بر سرسبزی و عطر دلنشین آن در فضای خانه، همراه همیشگی سفره شما نیز میباشد.
زمان مناسب کاشت نعناع
کاشت نعناع در دو فصل بهار و پائیز انجام میشود؛ اما کشت بهاره به کاشت پائیزه ترجیح داده میشود. بهترین زمان کاشت نعناع دربهار، اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد است. اما اگر قصد کاشت آن را در گلدان دارید، با فراهم کردن شرایط گفته شده میتویند هر زمانی اقدام به کاشت آن بکنید و گیاه را پرورش بدهید. پس نگران زمان کاشت نباشید. این گیاه خیلی سریع ریشه میدهد و رشد میکند.
خاک مناسب برای کاشت نعناع در خانه
نعناع را میتوایند در هر خاکی در باغچه بکارید، اما اگر قصد کاشت در گلدان را دارید حتما از مخلوط خاک پست ماس و کوکوپیت استفاده کنید. همچنین ترکیبی از کمپوست و خاک باغچه را نیز میتوان برای کاشت نعناع در گلدان استفاده کرد.
میزان و نحوه آبیاری مناسب نعناع
این گیاه به آبیاری نسبتا زیاد نیاز دارد. برای رشد بهتر نعناع لازم است خاک گلدان نه خیس، اما همواره مرطوب باشد. بنابراین ابتدا از زهکش گلدان مطمئن باشید و بسته به دمای محیط، گیاه را روزانه دو بار به مقدار کم آبیاری کنید.
کود دهی مناسب نعناع
برای جلوگیری از تغییر طعم گیاه، بهتر است از دادن کود به سبزیها خودداری کنید. اما اگر مشاهده کردید که گیاهتان کمبود تغذیه دارد و بهخوبی رشد نمیکند مقداری کود مایع به آن بدهید. میتوانید برای تغذیه از ورمی کمپوست استفاده کنید تا سبزی شما کاملا ارگانیک باشد.
نور و دمای مناسب برای کاشت نعناع
نعناع برای رشد مطلوب به نور زیاد و تقریبا مستقیم نیاز دارد، و لازم است روزانه حداقل ۳ تا ۴ ساعت آفتاب مستقیم ببیند پس حتما گلدان را پشت پنجره جنوبی قرار دهید. همچنین علاوه بر نور مناسب باید گردش هوایی خوبی در محیط نگهداری جریان داشته باشد،
بهترین دما برای رشد نعناع ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد است بنابراین از قرار دادن گلدان نعناع در برابر باد سرد مانند کولر و یا در کنار بخاری خودداری کنید.
هرس کردن نعناع
مدتی بعد از کاشت نعناع در گلدان، حتما به طور مرتب سرشاخه های گیاه را هرس کنید تا رشد جوانههای جانبی بیشتر و در نتیجه بوتههای نعناع پرپشتتر شوند.
روش کاشت نعناع در خانه
کاشت نعناع در منزل به دو روش زیر انجام میشود:
۱٫ روش قلمه زدن در کاشت نعناع
در این روش فرقی ندارد میخواهید نعناع را در باغچه بکارید یا در گلدان، مراحل زیر را به درستی و به ترتیب انجام دهید.
قلمه گرفتن و ریشه دار کردن گیاه
درصورتی که سبزی نعناع دارای ساقهای قوی، شاداب و سالم باشد میتوانید آن را بهعنوان قلمه انتخاب کرده و در گلدان بکارید.مراحل زیر را به درستی انجام دهید:
- ابتدا قوی ترین شاخه ی نعنا را انتخاب کنید و به اندازه ی ۱۰ سانتی متر توسط چاقو برش دهید. توجه کنید که ساقه دچار له شدگی نشود.
- برگ های قسمت پایینی را جدا کنید تا بیشتر از سه برگ روی ساقه باقی نماند. این کار به این دلیل انجام می شود که انرژی گیاه توسط برگ ها مصرف نشود و گیاه زودتر ریشه بزند.
- قلمه نعناع را داخل لیوان آب قرار دهید به طوری که تمام قسمت ساقه بدن برگ گیاه داخل آب قرار گیرد.
- ظرف حاوی قلمه را در محلی گرم و دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید و هر زمان آب ظرف کم شده بود به آن آب اضافه کنید.
- قلمه نعناع در مدتی کمتر از دو هفته ریشهدار خواهد شد و شما میتوانید آن را به گلدان انتقال دهید.
انتقال گیاه به گلدان یا باغچه
- بعد از ریشه زدن گیاه، گلدان نسبتا کوچکی انتخاب کنید و آن را با خاکبرگ و ماسه پرکنید، درون خاک را سوراخی به عمق ۳ سانتیمتر ایجاد کنید و قلمه جوان را داخل آن بکارید.
- بعد از کاشت قلمه، روی آن را با خاک برگ و ماسه بپوشانید.
- درون خاک سوراخ های ۳ سانتی متری ایجاد کنید تا خاک تنفس خوبی داشته باشد
- بعد از انتقال گیاه را آبیاری کنید و گلدان را به محل با نور بیشتر انتقال دهید.
- بعد از مدت کوتاهی اولین برگهای نعناع شما سبز خواهند شد.
توجه داشته باشید که ریشه های نعناع بسیار آسیب پذیر هستند. پس تمام این مراحل را به دقت انجام دهید. همچنین دقت کنید گلدان زهکشی مناسبی داشته باشد. چون اگر آب اضافی گلدان خارج نشود، ریشه آسیب می بیند و گیاه دچار پوسیدگی می شود
۲٫ روش کاشت نعناع از طریق بذر
کاشت و تکثیر نعناع از طریق بذر چندان رایج نیست اما روش کاشت آن در گلدان درست مثل کاشت ریحان و کاشت سبزی خوردن در گلدان است. برای کاشت نعناع در گلدان ابتدا بذر مناسبی را تهیه کنید و سپس گلدان مناسبی (گلدان حداقل باید ۱۰ سانتی متر عمق و ۱۰ سانتی متر قطر داشته باشد) تهیه کنید و مراحل زیر را به درستی انجام دهید:
- تعدادی بذر نعناع را روی خاک گلدان بپاشید و روی آن را با لایهای نازک از خاک بپوشانید.
- گلدان را با استفاده از آبپاش آبیاری کنید. لازم است تا زمان جوانهزنی دانههای نعناع همواره خاک را مرطوب نگهدارید.
- بعد از جوانهزنی، گیاهان کوچک نعناع را به فاصله ۳۰ سانتیمتر از هم تنک کنید.
برداشت گیاه نعناع
نعناع در سال ۲ تا ۳ بار برداشت میشود. زمانی که میخواهید گیاه نعناع خود را برداشت کنید، بهتر است از بالا این کار را انجام دهید تا برگهای بیشتری در اطراف آن رشد کند.
همانطور که قبلا گفتیم، نعناع میتواند بهسرعت رشد کرده و گسترش پیدا کند. همچنین جالب است بدانید نعناع بهوسیله ریشههای زیرزمینی خود میتواند گیاهان جدیدی ایجاد کند. بنابراین بعد از کاشت نعناع در گلدان از ریشههای جدید نیز میتواند ساقههای تازه نعناع سبز شود.
خانه بذر را به دوستان خود معرفی کنید
بدون دیدگاه