گیاه مارچوبه

مارچوبه با نام علمی Asparagus گیاهی چند ساله و علفی است. این گیاه از خانواده Asparagaceae/liliaceae است که از گذشته های دور به عنوان گیاهی دارویی در مصارف مختلف پزشکی و غذایی مورد استفاده قرار می گرفته است. خاستگاه اصلی آن آفریقای جنوبی می باشد. گیاهی زینتی و دائمی با ساقه های نازک و منشعب است.

برگهای مارچوبه فلس مانند و بسیار ریز بوده و دارای ساقه زیرزمینی یا ریزوم کوچکی می باشند. ریشه ها در برخی گونه ها ژوخه ای و در بقیه گوشتی و ضخیم اند. گیاه مارچوبه میوه ای سته ای قرمز نارنجی یا بنفش رنگ دارد که هر کدام دارای 1، 3، 6 یا تعداد بیشتری دانه یا بذر هستند.

همه بخش های گیاه مارچوبه حساسیت زا بوده و میوه آن نیز سمی است. این گیاه دارای گل هایی بسیار کوچک است که گلها روی پایه های نر و ماده مستقر شده اند و از شش کاسبرگ، شش گلبرگ و شش پرچم و یک ماده سر برچه ای برخوردار هستند. گلهای نر دارای رنگ زرد متمایل به سبز بوده و گلهای ماده قرمز رنگ هستند. گیاه مارچوبه بلند و باریک است.

انواع مارچوبه:

مارچوبه گونه های بیشتری دارد که از آن میان سه نوع آن در ایران بیشتر شناخته شده هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

A.falcatus: ساقه ها در این گونه برافراشته بوده و دارای برگهایی تسمه مانند به رنگ سبز روشن است.

A.plumosus: این گونه از گیاه مارچوبه به نام مارچوبه نرمی گردی شناخته می شود و در انگلیسی به آن fern asparagus گفته می شود. این گیاه در دوره جوانی دارای جلوه ای پرپشت و متراکم است و اغلب به عنوان گیاه گلدانی زیبا نگهداری می شود. این گیاه به مرور به شکل بالارونده درآمده و ساقه های اصلی شاخه های فروند مانند افقی تولید می کند که در طول تابستان خوشه های گل و کلادودهای نخ مانند زیادی روی آنها ظاهر می گردد. با استفاده از روش پانسمان نوک شاخه ها می توان گیاه را متراکم تر کرد. این گونه از مارچوبه دارای ساقه اصلی و شاخه های فرعی ظریف و زیبایی است.

A.sprengeri: این نوع از مارچوبه با عنوان مارچوبه شویدی شناخته می شود. چون شاخه های آن به شکل آویزان هستند به عنوان گیاهی آویزی پرورش داده می شود. برگها در این گونه سوزنی شکل و خشن هستند و خارهای متعددی روی شاخه های رونده آن وجود دارد.

نیازها و شرایط نگهداری گیاه مارچوبه:

گیاه مارچوبه نیازها و شرایط نگهداری خاصی دارد که در ادامه به شرح آن می پردازیم.

آبیاری: نباید اجازه دهید سطح خاک گیاه خشک شود. بهتر است هفته ای سه بار آن را آبیاری کنید.

رطوبت: غبارپاشی روزانه برای این گیاه مهم است.

دما: دمای مناسب برای نگهداری این گیاه دمای مابین 10 الی 24 درجه سانتی گراد است. بهتر است در دمای بالا غبار پاشی گیاه را افزایش دهید.

نور: مارچوبه گیاهی با نیاز نوری بالاست که محلی با نور فیلتر شده مانند پنجره جنوبی برای نگهداری آن مناسب می باشد.

خاک: ریشه مارچوبه نسبت به زهکشی نامناسب خاک حساس است. خاک مورد نیاز برای کاشت مارچوبه بایستی دارای میزان اسیدیته بین 6.5 الی 7.5 باشد. بهترین نوع خاک برای مارچوبه خاکی مخلوط شده از پیت ماس، ماسه و خاک باغچه می باشد.

تکثیر: ازدیاد گیاه مارچوبه را می توان هم از طریق تقسیم بوته و هم از طریق کاشت بذر آن انجام داد. کاشت مارچوبه از طریق بذر در فصل بهار انجام می گیرد. دمای مناسب برای کاشت بذر باید در حدود 25 درجه سانتی گراد باشد.

خواص مارچوبه:

مارچوبه از خواص دارویی و درمانی متعددی برخوردار است از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • به عنوان گیاهی ادرار آور شناخته می شود.
  • می تواند به روتد ساخت گلبولهای قرمز در خون کمک کند،
  • گیاهی خون ساز بوده و در درمان یبوست موثر است.
  • دارای اثر تقویتی برای قلب است.
  • می تواند در تقویت بینایی مفید باشد.
  • باعث برطرف شدن ضعف مثانه شده و نیروی جنسی را تقویت می کند.
  • در بهبود و درمان سرطان روده موثر بوده بیماریهای التهابی و آلرژیک را درمان می کند.
  • دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده برای کاهش وزن مفید، و حاوی اسید فولیک می باشد.
  • به دلیل دارا بودن مقادیری فولاد استفاده از این گیاه در دوران بارداری می تواند باعث کاهش ناهنجاری های مادرزادی در جنین شود.
  • از مارچوبه به عنوان یک ادویه در غذاها استفاده می کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا